15 augustus 2006

Roddelen

Ik zou geen roddel willen missen, blijf graag op de hoogte van de laatste gossips op het werk, maar eigenlijk, eigenlijk vind ik dat roddels funest zijn voor de werksfeer en dat er dus ook helemaal niet geroddeld zou moeten worden op het werk. Maar da’s een droombeeld. Roddelen kun je niet tegenhouden. Toen ik vandaag op het werk het secretariaat opliep, waren twee vrouwelijke collega’s druk in gesprek. Toen ik binnenkwam vielen ze stil en keken ze me aan alsof ze werden betrapt. Ik kreeg sterk de indruk dat er iets werd besproken dat niet voor mijn oren bestemd was. Maar wat? En over wie ging het? Over mij? ‘Stoor ik?’ vroeg ik dan ook met mijn meest onschuldige gezicht. Maar op zulke vragen hoef je natuurlijk geen normaal antwoord te verwachten. Meesteres van de gossip is ‘het moedertje’ van onze afdeling. Een schat van een mens, maar oh wat kan ze praten. Veel, op fluistertoon en het liefst over anderen. Op iedereen heeft ze wel wat aan te merken. De nieuwe collega begint haar wel erg te irriteren, want dat is zo'n strebertje, die ‘likt’ zich overal naar binnen. Weer een andere collega heeft te veel noten op zijn zang: ‘laat hem eerst maar eens gewoon aan het werk gaan.’ En weer een ander is veel te lui en had er wat haar betreft allang uit moeten liggen. Maar ja, ook al zijn haar analyses verre van genuanceerd, meestal heeft ze wel gelijk en weet ze de irritaties die ik ook voel, feilloos te verwoorden. Ik vind alleen dat ze daar die betreffende collega’s op moet aanspreken en er niet, achter de rug om van die personen, met anderen over moet praten. Mensen voelen dit aan en voelen zich buitengesloten wanneer ze merken dat er over ze wordt gesproken en dat is niet goed voor de sfeer op het werk. Bovendien vind ik het niet collegiaal. Ik probeer er dus ook niet aan mee te doen, maar bevind me wel in een gewetensdilemma. Word heen en weer geslingerd tussen principiële bezwaren en een aangeboren extreme vorm van nieuwsgierigheid. De ultieme drang me overal mee te bemoeien en niets te willen missen houdt mij in de boeiende greep van de roddels. En toch zal ik mijn oergevoelens moeten beheersen. Er niet aan meedoen lijkt me toch het beste. Ik houd me dus ook op de vlakte als ons moedertje haar hart bij me komt uitstorten en geef aan dat ik er niet over kan oordelen. Ondertussen vraag ik me af wat ze over mij vertelt wanneer ik haar bij de volgende collega hoor binnengaan en die bekende fluisterstem hoor… 'Die Teddy, daar komt ook nooit wat uit. Valt geen zinnig gesprek mee te voeren.'

13 opmerkingen:

Geertje zei

Hopen dat iedereen er uiteindelijk hetzelfde over denkt als jij!
Liefs!

Anoniem zei

Volgens mij zit er wel een verschil in over collega's praten en echt roddelen. Roddelen betekent voor mij echt kwaad spreken over iemand en dat achter diegene z'n rug om. Vaak ook nog om er zelf 'beter' van te worden. Dat vind ik achterbaks.

Anoniem zei

Roddelen vind ik walgelijk. Je kunt ook een punt maken door te zeggen dat je er niet van gediend bent, maar misschien verpest dat de werksfeer ook weer enorm. Inderdaad een gewetensdilemma!

Anoniem zei

Probleem is dat het begint met informeren naar iemand of kijken of je ervaringen met iemand kloppen. Daar is op zich niets tegen en dat mag best achter iemands rug om. Als het verhaal vervolgens verspreid en achter iemands rug om blijft gaan, dan wordt het gezeur. Ik stap dan gewoon op de collega af over wie een verhaal de ronde doet en probeer het directer te vragen. Da's niet makkelijk, voor je het weet ben je de gebete hond. Degene die roddelen vinden dat je klikt en de beroddelde vond niet dat je hem of haar zo'n vraag mocht stellen. Toch is het de enige oplossing.

Daarbij komt dat ikzelf een prima gehoor heb. Ik hoorde mensen dan ook over mij roddelen wat niet voor mijn oren bestemd was. Dan liep ik er maar meteen op af om het recht te zetten en te vragen of ze niet zo hard wilde praten. :-)

Anoniem zei

iedereen praat altijd over iedereen, maar er is verschil in ´over iemand praten´, dus het gewoon over ware feiten hebben, en roddelen. roddelen is echt expres leugens over iemand verspreiden en dat vind ik gewoon zielig en tijdverspilling.

Anoniem zei

Inderdaad! Ik heb het er laatst nog met iemand over gehad. We waren aan het praten over de zus van mijn vriend, gewoon praten. Praten is niet per definitie roddelen. Kwaad spreken, leugens, dat vind ik roddelen.
Maar waarom zou je niet over iemand mogen praten?
Soms zou ik best een vliegje willen zijn, want ik heb geen idee wat mensen zo over mij te vertellen hebben :)

Anoniem zei

Dat zeg je goed, vind ik! Het is vooral erg als je weet dat je wel eens onderwerp van gesprek bent, maar niet wat er dan over je wordt gezegd. Dat maakt maar onzeker.
Overigens: Roddelen is niet per se liegen, maar kwaad spreken, ofwel klagen, mopperen etc. Het uitvergroten van een minpuntje, bijvoorbeeld.

Anoniem zei

Hier wordt veel geklaagd over een persoon achter zijn rug om. Hij of zij doet zijn werk niet goed, is altijd op vakantie, altijd ziek etc. Valt dat ook onder roddelen? In feite wel want je kunt het natuurlijk ook gewoon tegen iemand zeggen. Maar goed, dan zijn we weer bang dat die persoon boos wordt.

Anoniem zei

Lastig inderdaad! Ben het met bovenstaande opmerkingen eens. Er is een verschil tussen kwaadspreken en over mensen praten. Wat die collega van jou doet is niet netjes, ook al heeft ze vaak gelijk. Hopelijk kijkt ze ook met zo'n zelfde kritische blik naar zichzelf. Terwijl ik dit intik, besef ik wel dat ik me er op het werk ook wel eens schuldig aan maak. hmm....

Anoniem zei

Roddelen heeft niet alleen maar nadelen. Het verbroederd ook. Toch blijft het een lastig issue. Iedereen doet er in meer of mindere mate aan mee. Alleen blijft de vraag: wat zegt men over jou als je er niet bent? Toch merk je meestal wel aan de werksfeer of die goed is of niet. Als die goed is dan valt het allemaal nog wel mee, denk ik...

Anoniem zei

@ Allen: ik ben het met jullie eens dat roddelen per definitie kwaad spreken is over de ander, zonder dat die ander erbij is. En daar schuilt dan ook het venijn: die ander kan zich niet verdedigen en dat is toch niet helemaal fair.

@ Champagne: ik weet niet of roddelen echt verbroert. Soms is het fijn om een medestander te hebben, maar dan nog vind ik dat het pas echt wat oplevert als je het betreffende onderwerp bespreekt met de persoon in kwestie. De werksfeer is gelukkig wel goed bij ons, ondanks de roddels haha.

@ She: ze kijkt ook kritisch naar zichzelf, hoor. Ik vind haar wel eerlijk wat dat betreft. Heb ook niet het idee dat ze het doet uit kwaadwillendheid.

boudewijn zei

Even onze antiroddelactie tussen wringen.
We hebben een website: http://antiroddelactie.telenet.be
Wij hebben een zeer uitgebreidde documentatie over het probleem die men deels, gratis, per post kan bekomen oa. enkele van onze maandelijke bladwijzers met spreuken enz., artikels, teksten. Een gedeelte hiervan kunnen we ook pe rmail sturen.
Onze email is: antiroddelactie@hotmail.com
Uw site is zeer goed en de reacite sook. Wij zitten op dezelfde lijn.

Sarah zei

Beste Teddy,
Ik ben op zoek naar een interviewkandidaat voor een verhaal over roddelen op het werk in Carp. Jij lijkt mij de perfecte Case. Kun je mij terugbellen op: 0614977202 of mailen op: s.mollink@carp.nl

hartelijke groet,
Sarah