Ben ik dagelijks gewend om grote hoeveelheden papier door te worstelen en er analyses op los te laten, bij de paar catchy geschreven, fel gekleurde brochures van de zorgverzekeraars die vechten om mijn gunst, wil het maar niet lukken. Al weken liggen ze op mijn bureau, sommige waarvan de envelop er al niet aantrekkelijk uitzag, onder mijn salontafel, weer anderen in mijn electronische postvak. Eén ding hebben ze gemeen: ze zijn onaangeroerd. Ik kan me er eenvoudigweg niet toe zetten. Het ziet er ingewikkeld uit. En als ik collega´s hoor praten, wordt het alleen maar ingewikkelder. Restitutie of natura, contracten die afgesloten zijn met zorgaanbieders bij jou in de buurt, inkomensafhankelijke premie. Bah.
Geen interesse dus. Tot ik vorige week vrijdag naar de huisarts ging. Dokter C. is een oudere, sympathieke, maar wat afstandelijke man. Hij runt samen met zijn vrouw, die ook huisarts is, een huisartsenpraktijk. Ik kom nauwelijks bij de huisarts maar nu wil ik een check laten doen, een standaard gezondheidscheck voordat ik op reis ga. Bloeddruk, bloedonderzoek, even luisteren naar het hart, niet te ingewikkeld, maar wel dat ik duidelijkheid krijg. Wil absoluut voorkomen dat halverwege Machu Picchu blijkt dat ik iets onder de leden heb. Die paar uur wachten in de overvolle spreekkamer (een afspraak maken was voor zo´n soort onderwerp absoluut niet nodig zo verzekerde de assistente me) had ik er graag voor over.
De dokter had nogal moeite met mijn vraag. ´Wat bedoel je precies met zo´n gezondheidscheck?´ Voor het duidelijk was, waren we tien minuten verder. ´Tja,´zei de dokter. ´Nu met die nieuwe zorgwet is het voor ons ook even zoeken wat we met dit soort dingen moeten. In elk geval is het een te groot onderwerp voor 1 consult. En voor een consult van 9 euro, want dat kost het in het basispakket, kun je natuurlijk niet teveel verwachten. Schrijf maar een brief waarin je uitlegt wat je wilt en dan bespreek ik het in het team.´ Het team, lees ´zijn vrouw´. Ongelofelijk.
20 januari 2006
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Je huisarts is duidelijk niet blij met het nieuwe stelsel, maar om dat nou op zijn patiënten af te reageren gaat iets te ver! Zo'n moeilijke vraag lijkt het mij toch niet. Enne....bepaalde preventieve onderzoeken zijn gewoon gedekt in de aanvullende verzekeringen. Het kiezen van een zorgverzekeraar is inderdaad een hele nare en tijdrovende klus, maar het moet helaas gebeuren
She
Een reactie posten