23 juli 2006

Gênant

Een etentje bij een collega/vriend en zijn vrouw, gistermiddag toen het zo vreselijk benauwd was. We waren uitgenodigd om naar hun nieuwe huis te komen kijken en de paar maanden oude baby te komen bewonderen, zo rond een uur of vier ‘s middags. Ik vertelde She die ochtend nog aan de telefoon, dat ik hoopte dat ze niet al te veel en vooral niet al te zware gerechten zouden klaarmaken, omdat ik met die warmte nou eenmaal niet zoveel trek heb. Mijn wens ging in vervulling!
We mochten kiezen of we trek hadden in cake of direct aan de borrel wilden. We kozen voor de borrel. We kletsten bij en keken foto's in de lommerrijke, grote tuin van de jaren 30 woning die ze hadden gekocht. Een prachtige omgeving. Koele rosé, olijven, aïoli, tapenade en lekker vers stokbrood. P. koos voor een koud biertje. ‘Ik bewaar het wijntje voor bij het eten,’ zei hij tegen de gastheer. Om half acht was het stokbrood op en verscheen het tweede mandje met brood. Uit de keuken kwamen de heerlijkste geuren. De kleine jongen kreeg eten. Het werd half negen en we begonnen toch wel wat trek te krijgen ondanks het brood en de tapenade. De gastvrouw kwam uit de keuken en we maakten ons op om uitgenodigd te worden aan tafel plaats te nemen. Maar het liep anders. ‘Wat zijn jullie van plan? Willen jullie een stuk cake of willen jullie blijven eten? In dat geval moeten we nog even snel vlees halen en het klaarmaken, maar dat wordt wel laat,’ zei de gastvrouw. P. en ik keken elkaar geschrokken aan. Ze hadden blijkbaar helemáál niet op ons gerekend met het eten! P. die geenszins gehinderd wordt door minder eetlust bij warm weer, slikte zijn bier hoorbaar door. En ik was sprakeloos. ‘Eh, ja. Goeie vraag,’ zei ik tenslotte. ‘Wat zullen we doen?’ ‘Schat, beslis jij maar, het maakt mij niet uit.’ Dé codetaal van P. om aan te geven dat hier sprake is van een reddeloze situatie. ‘Het is veel teveel gedoe om nu ook nog te gaan koken,’ zei ik dus maar. ‘Doe geen moeite, we nemen graag een stuk cake en dan maken we het ook niet te laat.’

Ik begrijp nog steeds niet wat er mis is gegaan. Inderdaad, er is niet expliciet gezegd dat we zijn uitgenodigd voor het eten, maar de vorige keren dat we afspraken hebben we voor elkaar gekookt, zeker gezien het tijdstip. Hadden ze dan verwacht dat we maar een uurtje zouden langskomen? En wat hebben ze zelf dan gegeten? Ik ben het van huisuit ook helemaal niet gewend. Bij afspraken na 15 uur wordt er altijd gekookt, tenzij je mensen expliciet uitnodigt voor een borreltje (na 20 uur) of op de koffie (rond 11.00 uur). Maar nu ben ik de draad helemaal kwijt. Ik kon me wel voor m’n hoofd slaan en mijn collega ook volgens mij, want toen we weggingen zei hij: ‘De volgende keer zullen we koken.’ Niettemin was het een gezellige middag en konden we er achteraf smakelijk om lachen. Vooral die opmerking van P. “Ik bewaar het wijntje wel voor bij het eten”, niet te filmen.

20 opmerkingen:

Anoniem zei

Oei, dat was inderdaad een vervelende situatie. Is dat misschien typisch Nederlands, dat er ook altijd moet worden aangegeven of je mee komt eten of niet? In andere landen (tenminste, waar ik ben geweest) staat altijd wel eten op tafel, ook als ze je helemaal niet hebben uitgenodigd om mee te eten.
Leuke log trouwens!

Anoniem zei

Haha, wat erg! Ik heb wel eens begerepen dat een kraamvisite maar een uur hoort te duren en dat het not done is om te blijven hangen. Maar ja, lang niet iedereen is op de hoogte van die 'regel' en dit was meer dan een kraamvisite. Ik ben benieuwd wat ze dachten toen jullie maar geen aanstalten maakten om naar huis te gaan. Erg grappig!

Gonda zei

Hahaa, wat een misverstand zeg. Een nogal ongemakkelijke situatie (understatement!). Jullie zullen wel dubbel gelegen hebben op de weg terug naar huis :-)
En wat hebben jullie met het eten gedaan? Patatje gehaald of thuis nog wat in elkaar geflanst?

T. zei

@ Hette: ik heb dit in Nederland ook nog nooit meegemaakt! Dank voor je compliment.

@ She: aan hun gezichten was duidelijk af te lezen wat ze dachten toen we bleven zitten, hoewel het absoluut gastvrije mensen zijn, hoor. De vorige keren zijn we allerhartelijkst ontvangen.

@ Goentah: we lagen inderdaad helemaal in een deuk! Het was eigenlijk te laat om te eten, dus we hebben wat fruit genomen, heel verantwoord!

Anoniem zei

Hmmm, herkenbaar, van die miscommunicatie :)

Merk je toch wel dat er veel 'regeltjes' zijn die voor buitenlanders misschien helemaal niet te volgen zijn.
Ik zou inderdaad ook niemand na 15 uur uitnodigen, mits hij/zij niet kon mee-eten..
maar goed..

Dan weet je dat ook weer in de toekomst, altijd ff checken!

Anoniem zei

@Teddy, ik heb je gelinkt en tevens een berichtje achter gelaten bij je Berlijnlog.

Anoniem zei

@ Rebelyell: ik ga het zeker checken in de toekomst. Het was een wijze les!

@ Hette: leuk, ik voeg jouw link ook toe aan mijn lijstje en ik ga even kijken naar je reactie op Berlijn.

Anoniem zei

Nou, leerzaam! Ik wist niet dat je altijd moest koken als je lui na 15 uur liet langskomen! Ik ben geen ochtendmens! En wie zegt dat je bezoek zo lang wil blijven? Kan gewoon een borrel met hapjes niet meer? Hoe laat begint een borrel dan? Om 14.00 uur? Dan ben ik ´savonds sowieso te teut om nog te koken.Leve de afhaal!
Zou het kunnen zijn dat ze sinds de baby hun systeem willen omgooien, ivm vermoeidheid? Als je voor elk kraambezoek moet koken, dan zou je bijna van kinderen krijgen afzien! Zo zie je maar dat je niks voor vanzelfsprekend moet aannemen.
Ik denk dat ik me uit de situatie had gered door te roepen:´Tjeeee, is het al zó laat? Mijn wildgebraad staat te verpieteren in de oven!´

Anoniem zei

@ Patchwork: haha,wildgebraad, dat was echt een goeie geweest. Tja, die ongeschreven regels pas ik alleen toe in combinatie met ervaringen van de vorige keer. Hadden we er nooit gegeten, dan was ik er veel minder van uitgegaan dat er zou worden gekookt. En nu was het toch wel iets meer dan puur sec een kraambezoek. Maar je hebt gelijk: ik neem niets meer voor vanzelfsprekend aan.

Anoniem zei

Typisch Nederlands.... ik zou even wat improviseren ook als ik er niet op gerekend heb. Maar nee bij ons moet alles van tevoren afgesproken. Bah!

Volgende keer toch maar wat meer hapjes eten.... ;-)

Anoniem zei

Wat zal ik zeggen, ik ben Indonesisch, dus dit zal mij niet overkomen. Het is een typisch voorbeeld van de Nederlandse cultuur. Waar het bij ons vanzelfsprekend is dat je gasten blijven eten (als ik om 23:00 uur bij mijn ouders langs zou komen, vraagt zij altijd of ik nog moet eten. Normaalste zaak van de wereld), moet je het bij de Nederlanders toch even vragen voor de zekerheid. Gewoon, om dit soort misverstanden te voorkomen. Maar goed, wie laat dan ook mensen op bezoek komen om 16:00 uur en stuurt ze dan weg tegen etenstijd????? Niet te geloven!

T. zei

@ Anton: inderdaad iets improviseren of iets laten bezorgen was een goed idee geweest, maar ze hadden er echt niet opgerekend. Misschien zelfs nog andere plannen gemaakt.

@ Sheila: ik ken het ook van huis uit dat mensen altijd kunnen mee eten ongeacht het tijdstip. Ze krijgen zelfs eten in bakjes mee naar huis, typisch Surinaams, haha. Er wordt altijd teveel gekookt.

Freckles zei

Whaha, goed voor de lijn....zulke vrienden!

Anoniem zei

@ Freckles: inderdaad! erg fijn dat ze zo met je meedenken.

Anoniem zei

Kan het zijn dat ze gewoonweg even in geldnood zaten (nieuw huis, kindje, loon nog niet overgemaakt)? Dat ze alleen dat ingekocht hebben wat op dat moment noodzakelijk was?
Ze zijn toch normaal áltijd gastvrij, alleen deze keer niet.
Ik heb zo'n bruin vermoeden dat het voor hun genanter was dan voor jullie. Wat zullen ze zich geschaamd hebben.....Ze hebben waarschijnlijk niet afgezegd omdat ze er misschien inderdaad van uitgingen dat jullie niet langer dan een uur of twee zouden blijven.
Wilde tóch even een goed woordje voor hen doen. Er zijn namelijk situaties waarin de mond niet opengetrokken wordt, uit schaamte. Is dom, maar wel te begrijpen.

Anoniem zei

@ Kaatje: ik kan me de gêne van hun kant ook heel goed voorstellen. Ik ben niet minder over ze gaan denken, hoor, juist omdat ze allerhartelijkst zijn, maar lering heb ik er wel uit getrokken: ik vraag voortaan altijd of het de bedoeling is dat we blijven eten of niet, want omgekeerd is net zo genant. Dus wél uitnodigd zijn voor het eten, maar er niet op gerekend hebben en al een andere afspraak hebben terwijl de gastvrouw uitgebreid in de keuken heeft gestaan.

Anoniem zei

Ja, die typisch Nederlandse cultuur is zo slecht nog niet. Die typische Nederlandse cultuur had die lering namelijk al lang geleden getrokken. Daarom zijn de typische Nederlanders over het algemeen....zo typisch.
Gastvrij zonder al te veel genante situaties. Van beide kanten, de gast en de gastgever.
Je geeft het zelf al prima aan....Je vraagt voortaan altijd of het de bedoeling is dat....
Hahaha..typisch hollands. Zonder minder over elkaar te gaan denken.
Prima geregeld! ;)

Anoniem zei

@ Kaatje: het is inderdaad prima geregeld, maar je moet wel even op de hoogte zijn van de spelregels wil je deelnemen aan het spel.

ramens zei

Ik denk dat het te maken heeft met de baby; we hebben hier zelf een vier maanden oude baby en ik moet er niet aan denken dat ik voor gasten zou moeten koken.
Op dit moment plannen we bezoek dan ook zo dat ze niet langer dan 1 à 2 uur blijven. En als ze de hint niet begrijpen, dan laten we de baby rond zijn etenstijd even langer doorhuilen, dan snappen ze het meestal wel!

Anoniem zei

@ Rammens: dat is een handige truc! De baby begon inderdaad heel hard te huilen rond etenstijd. En we hebben de hint gewoon niet begrepen. Het is nog genanter dan we dachten ;-)