11 augustus 2006
Over het weggooien van eten
Tijdens het zappen viel mijn blik op Editie.nl op RTL4. Het item ging over het weggooien van eten. Er wordt heel wat verspild in Nederland. Groenten, fruit, oud brood en zuivel staan bovenaan de lijst van favoriete wegwerp-artikelen en verdwijnen met kilo’s tegelijk in de vuilniszak. En men is zich er nauwelijks van bewust dat het jaarlijks om zeer grote hoeveelheden gaat. Tot mijn grote schaamte moet ik toegeven dat ook ik regelmatig eten weggooi. Al helemaal toen ik nog alleen woonde en ik veel te grote hoeveelheden inkocht. Met name brood van een paar dagen oud en overblijfselen van eerdere maaltijden, zorgvuldig weggestopt in aluminiumfolie, moeten het ontgelden. Om maar te zwijgen over de vergeten plastic bakjes achter in de koelkast en de diepgevroren stukken kipfilet van een half jaar oud. Ook producten die ik weinig gebruik en die daardoor binnen de kortste keren ‘over datum’ zijn, verdwijnen rigoureus de vuilnisbak in. Kaas waar een beschimmeld plekje op zit, gooi ik soms in zijn geheel weg. Heb eens gehoord dat die schimmel ‘van binnenuit’ begint, alleen al het idee. Volgens mijn oma complete onzin. Zij snijdt de schimmel eraf en eet de rest van de kaas gewoon op. Maar erg vind ik het wel, al dat eten dat wordt verspild. Ik vind het namelijk niet kunnen om eten weg te gooien. Kostbaar voedsel waar anderen een moord voor zouden doen. Ik ga dan ook vanaf vandaag proberen mijn leven te beteren. Dus gaan oude boterhammen in de toaster of desnoods naar de eendjes in de vijver hierachter. Geen overgebleven restjes in aluminiumfolie, maar direct opeten. Spullen in de diepvries van een datum voorzien en minstens 1x per week checken of ze nog te gebruiken zijn alvorens boodschappen te doen. En vooral niet te veel inkopen. Dat wordt het nieuwe plan de campagne.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
24 opmerkingen:
Ik woon alleen en ik kom er gewoon niet onderuit af en toe wat weg te gooien. Maar ik let er best wel op. Goed streven hoor.
Soms kom je er inderdaad gewoon niet onderuit zoals Penguin zegt. Maar eigenlijk gooi ik maar heel weinig eten weg. Het is inderdaad zonde van het geld en het milieu. Alhoewel dat geld uitgeven wel weer goed voor de economie is. Lastig hoor....
Hier precies hetzelfde verhaal. Ik ben 'allergisch' voor alles wat over de datum is of lijkt, dus tot mijn grote schaamte moet ik bekennnen dat ook ik regelmatig etenswaren weggooi.
Ik ken het ook maar al te goed!
Zeker toen wij boodschappen voor een week kochten, gebeurde het al te vaak dat we veel weggooiden.
Inderdaad, als je dan beelden op tv ziet van mensen die niets hebben....
Tegenwoordig komt het bijna nooit meer voor; we doen elke dag boodschappen (ook haast niet meer te vermijden met een gezin van 6 personen) en eten wat we hebben gekocht.
Soms is de kwaliteit van fruit bijvoorbeeld slecht waardoor het eerder rot dan wordt genuttigd. Gelukkig blijft het daar bij nu :-)
ja erg is dat he, al moet ik toevegen dat ik er zelf ook deel van uitmaak..
al 6 jaar eet ik echt alleen maar buiten de deur, ik kook echt NOOIT. soms heb ik goede moed, dan ga ik naar de supermarkt en sla ik het een en ander in, omdat dat ook goedkoper is dan buiten de deur eten, maar uiteindelijk eet ik toch weer buiten de deur, met als gevolg dat ik alles wat ik heb ingeslagen weer moet weggooien. (ik ben ook erg gevoelig voor houdbaarheidsdata, 1 dag ervoor eet ik het al niet meer)
eigenlijk wel om me voor te schamen...
Gedachten bij de koelkast:
Dag 1: O, dit heb ik ook nog. Ach...
Dag 2: Dit blijft niet erg lang meer goed. Hm...
Dag 3:Dit zou ik eigenlijk vandaag moeten opeten. Tsja....
Dag 4: Hm, zou het nog wel lekker zijn?
Dag 5: Jasses, schimmel! Joepie, nu kan ik het eindelijk weggooien!
@ She en Penguin: als je erop let en je er dus van bewust bent dat je eten weggooit, dan is het ook al een ander verhaal. Dat je er niet aan ontkomt, geloof ik ook ja, maar dan gebeurt het in elk geval 'met beleid'.
@ Rian: die houdbaarheidsdata zijn inderdaad erg leidend, terwijl in veel gevallen het product nog best eetbaar is. Pindakaas bijvoorbeeld!
@ Geertje: met 6 personen in huis komt het eten vast wel op! Wij doen ook bijna elke dag boodschappen, maar vooral omdat we niet zo lang van tevoren weten wat we willen eten. Wat een luxeproblemen eigenlijk.
@ AC: altijd buiten de deur eten is ook een goede manier om geen eten weg te hoeven gooien! Ik ben er wel voorstander van. Niet meer koken, heerlijk. Alleen jammer dat er in restaurants vaak zo weinig verse groente wordt geserveerd.
@ Patchwork: haha, dat patroon sluit naadloos aan bij mijn koelkast-gedachten! Vooral dingen waar je bij nader inzien toch geen trek in hebt.
Ik gooi nu meer weg dan toen ik nog alleen woonde. De koelkast was wel altijd leeg. Ik kocht veel minder eten en wat ik kocht, at ik direct op.
@ P.: tja..., en ik maar denken dat een goedgevulde koelkast zo 'gezellig' was.
Ik heb soms van die aanvallen dat ik denk gezond te gaan eten. Dan sla ik van alles en nog wat in, wat uiteindelijk natuurlijk in de prullenmand verdwijnt. Schandalig! Nu probeer ik steeds gerichter en regelmatiger boodschappen te doen en ik moet zeggen dat dat me redelijk lukt. Maar nog steeds verdwijnt er wel eens iets in de prullenmand ...
Erg he.. dat er zoveel voedsel in de ton gaat.. vind het egt zo'n zonde.. ik denk dan meteen aan alle arme landen.. mensen die overlijden aan honger.. niets te eten hebben.. en wij, wij gooien het met kilo's in de ton.. gewoon om ons voor te schamen! Dit gebeurde vroeger egt niet.. we hebben teveel geld om dit te kunnen doen.. zelf ben ik hier ook schudlig aan.. ook ik gooi eten weg.. maar bij alles wat ik weggooi.. sta ik stil, vind het gewoon erg! Maar dat maakt het niet minder om natuurlijk.. het blijft erg!
Ik heb ook een 1-persoons huishouden en gooi hooguit 1kg aan voedsel per jaar in de vuilnisbak. Dat is niet zo moeilijk. Zuivel eet ik bijna niet behalve cammembert wat al een schimmelkaas is en kuipjes slankie. Brood gaat altijd meteen in de vriezer. Dat maakt het broodsmeren makkelijker. Groente gaat ook in de vriezer en ik breek daar een brok af wat ik roerbak en opeet. Ik eet ook vaak uit pot, waar ik 2 dagen meedoe. Ik kook dus elke dag precies op maat. Rösti vind ik een stuk makkelijker dan aardappels, vooral als het om roerbakken gaat.
Ik moet bekennen dat ik het ook doe, ik gooi snel iets weg. Jouw voornemen klinkt goed, ik zal er ook eens wat beter op gaan letten.
@ Xeanette: jij hebt de eerste stap in elk geval gezet! Nu ik nog. Ik ben er ook (al een tijd) achter dat het echt geen goed idee is om boodschappen te doen als je honger hebt.
@ Myself: het blijft inderdaad erg. Alsof het zo vanzelfsprekend is om elke dag te eten te hebben.
@ Xiwel: petje af dat je op maat kan koken terwijl je in je eentje bent. Mij is dat nooit gelukt. Wel een slim idee om al beschimmelde producten te kopen, ha ha.
@ Champagne: als iedereen er beter op let, zal er een stuk minder worden weggegooid. Welkom terug van vakantie trouwens.
WIj koken wel bijna elke dag en er gaat gelukkig bijna niks in de vuilnisbak. Ik sla in met mate zeg maar. Ik heb ook niet zo´n groot budget, dus ik pas voorlopig nog een beetje op met overmatig inkopen doen. Bovendien komt mijn vriend uit een land waar het notdone is om dingen weg te gooien, omdat de mensen er relatief arm zijn. Dus wordt alles opgegeten. Alleen als het echt heel slecht is, gooi ik het weg.
Ik probeer wat ik over heb weer her te gebruiken in gerechten in de dagen erna. Eten weggooien vind ik vervelend, erfenis uit mijn jeugd denk ik.
Soms worden overgebleven aardappelen de volgende dag gebakken, maar ik doe het écht niet zoals mijn moeder vroegûh en de overgebleven aardappelen de hele week bewaren om op vrijdag te bakken. Als ik geen zin heb om de volgende dag gebakken aardappelen te eten wordt het overgeblevene gewoon in de ton gesodemieterd. Daar doe ik niet moeilijk over. Melk kan gerust één of twee dagen over datum zijn, even ruiken..ruikt het goed, nog even proeven, is dat ook goed gaat het niet de gootsteen in. 'Oud' brood is voor de toaster, de vogeltjes of voor de vuilniston, naar gelang m'n kop staat.
Beleg dat iets te lang in de koelkast gelegen heeft gaat de ton in. Het plastick heeft namelijk nogal eens de neiging om te krullen en de vleeswaar gaat er niet smakelijker van uitzien. Die gok waag ik dus niet. En omdat ik niet met nóg meer bakjes en folie (aluminium of plastick) wil frummelen voor het vleeswaar is die keuze snel gemaakt.
De cijfers over het weggooien zijn trouwens nogal onbetrouwbaar. Ze hebben namelijk ook de restaurants en grootgrutters meegerekend, waar nogál veel weggegooid en vernietigd móet worden. De (hygiëne)wet schrijft dat voor, anders worden er vélen ....daar niet vrolijk van....
Voor iedereen die een cursus SVH-horeca gedaan heeft of zich anderszins heeft verdiept in bacteriën, schimmels en alle nare zaken daaromheen, is een lichte vorm van paranoia niet onbekent.
Ik koop per dag de boodschappen, soms voor twee dagen, en dan nóg wordt er wel wat in de vuilniston gegooid. Ga écht niet meer mee met de uitspraken van vroegûh ("denk aan de hongerende mensen in Afrika")waarmee me op mijn gemoed gewerkt werd en een schuldgevoel aangepraat. No way!!
Ben wel benieuwd hoe lang je dat gaat volhouden, schimmel van kaas wegsnijden en netjes telkens weer de datums controleren. En niet te vergeten netjes álles uit de het boterkuipje schrapen.
En nou zit ik je te stangen...
Maar echt, zo'n tijdje heb ik ook nog gehad, van die prachtige ideeën tegen verspilling. Daar was ik vrij snel overheen, met m'n tweepersoons huishouden. Maar moest ik bijvoorbeeld net als mijn ouders zeven monden zien te voeden, dan had ik het waarschijnlijk precies zo gedaan als zij. De voedselstroom controlen en niks proberen te verspillen. Een streng beleid.
En wat je er uiteindelijk aan overhoudt, daar kan je - over 'n jaar gezien - bijna van op vakantie. Inderdaad, 'n beetje opletten 'met alles' levert heel wat op. Mocht je mobiel bellen, moet je eens kijken wat het je scheelt, als je dat ding alleen in uitzonderlijke situaties gebruikt. Ik heb 'n pre-paid en bel alleen als het echt nodig is'. Dus niet dat stupide gebel, wat je vaak in winkelcentra ziet; te pas en te onpas ouwe h.-en over helemaal niets. En dan maar schelden, dat alles zo duur is.
@ Hette: matig inkopen is dus echt het beste, daar komt het op neer. Uit welk land komt je vriend?
@ Anton: ik heb vaak geen trek in hetzelfde gerecht de dag erna. Ik weet het, het klinkt vreselijk verwend. Ik ben ook opgevoed met 'geen eten vermorsen'. Alles moet op!
@ Kaatje: haha, wat een verhaal. je hebt er goed over nagedacht. Ik weet ook niet hoe lang ik het ga volhouden om inderdaad de boterkuipjes én de dekseltjes leeg te schrapen, maar ik ben wel begonnen en ik ga het volhouden ook. In elk geval tot aan de reis.
@ Lex: ik bel ook alleen als het echt nodig is. Ik hou niet van telefoneren. Mail liever. Het is dat ik hem voor mn werk nodig heb...
Inderdaad blijft er met 6 personen bijna nooit wat over! Zeker met mijn oudste puber; als ik een restje over heb van vandaag, gaat dat bij hem morgen op de boterham!
Wat Kaatje zegt herken ik ook wel; aardappelen sparen van een week, dat doe ik echt niet!
De koelkast gaat zo vaak open en dicht op een dag; ik vind dat doodeng :S
Ook ik heb een paar jaar voedingsleer gehad, en ik huiver bij de gedachte wat bacterien allemaal kunnen aanrichten. Ik bewaar alles hooguit een dag; dat vind ik lang zat. En dat lukt bijna altijd.
Inderdaad was ik heel blij dat de bewaking het even kalmer aan deed; overigens stonden er toen meer mensen voor het raam te kijken; echt leuk om te zien!
Nog even terugkomen op die camembertus. Het voordeel daarvan is dat het redelijk kleine verpakkingen zijn, en de lekkerste is een stuk goedkoper dan onze kaas. Om dergelijke slappe kazen te maken zijn 5x minder koeien per kilo kaas nodig dan onze locale kaas. Ondanks dat het uit Bretagne komt is dat toch beter voor onze aanslag op de grondstoffen.
Ham koop ik nooit meer. Dat gaat bij mij heel snel mis omdat het te lang open blijft. Ik heb dan ook ooit een flinke voedselvergiftiging daardoor opgelopen.
Nu doe ik vaker paté met augurk. Ook dat is in kleine hoeveelheden te halen. Zolang het dicht is kan het lang mee en na openen valt het ook best mee. Pindakaas is voor kleine huishoudens helemaal een uitkomst, dat staat stijf van de olie. Je moet van goede huize komen om dat beschimmeld te krijgen.
@ Teddy Ik maak ook niet de dag erna hetzelfde gerecht, maar vaak iets anders met hergebruik van de resterende ingrediënten van de vorige dag. Dat is dus vaak een heel ander gerecht :-)
@Teddy, uit Kazachstan.
Guilty! Ook ik laat me weleens overrompelen door aanbiedingen, die vervolgens de kast in verdwijnen en pas na 3 jaar weer tevoorschijn komen, uiteraard ver over de datum heen.
Ik heb ooit op een vlees/kaas/gebak afdeling gewerkt, en op het gebak na werd er nogal gesjoemeld met de houdbaarheid.
Hompen kipfilet, 1 week over de datum werden nog vrolijk in plakjes gesneden en verkocht. En dan de kaas! Hele grote groen plekken werden afgesneden en de rest ging gewoon weer de verkoop in. Vers hoeft nog niet vers te zijn dus ;)
Maar tegenwoordig bedenk ik me goed van te voren wat ik wil eten, en wat ik daarvoor nodig heb.. er is al behoorlijk minder de vuilnisbak in verdwenen!
Een reactie posten