08 september 2007

Pure jazz

Nu North Sea Jazz naar Rotterdam is verhuisd lijkt de gemeente Den Haag er alles aan te doen om eventuele ontwenningsverschijnselen bij de Hagenaren te voorkomen. Hadden we eerder dit jaar ‘ Jazz in de gracht’ en het ‘ The Hague jazz’-festival, dit weekend vond in hartje centrum het 'Pure Jazz Festival' plaats! Kleinschalig, maar knus. Ook wij hadden kaartjes gekocht om te ontsnappen aan de drukke werkzaamheden van alledag. Op verschillende locaties rond het Spuiplein traden diverse artiesten op. Hoewel we geen close harmony fans zijn, wisten The New York voices toch een gevoelige snaar bij ons te raken. De uit Kameroen afkomstige Ntjamrosie kreeg het lounge-achtige Apple tree cafe op zijn kop en wist alle bezoekers in beweging te krijgen met haar mix van jazz, pop en Afrikaanse muziek. We lieten ons verrassen door reggae groep Orange grove. Iets minder enthousiast waren we over het optreden van Hans Dulfer en rapper Def P. Het was er bom- en bomvol, maar de muziek en het geluid vielen tegen. Het hoogtepunt van de avond was zonder meer Oleta Adams. Het gebeurt niet vaak dat ik artiesten live beter vind klinken dan op CD. Ook al was haar act eenvoudig (Oleta achter de vleugel, haar man op drummer en dan nog een bassist) Oleta Adams kreeg het voor elkaar het Lucent Danstheater stil te krijgen. Schijnbaar moeiteloos haalde ze met haar krachtige stem de meest acrobatische toeren uit en bracht ze loepzuiver het ene na het andere jazzy nummer ten gehore. Vooral haar bekende hit ‘ Get here’ was ontroerend mooi. Vanavond is dag 2 van het Pure Jazz festival en ook dan zal Oleta Adams optreden.

7 opmerkingen:

V@nM@n zei

Een geweldig nummer... Stom dat het North Sea uit handen hebben gegeven. Dat was toch pure reclame voor scheveningen.

Anoniem zei

Jullie hebben veel gezien en ook nog eens hele uiteenlopende acts, leuk! Ik vind vooral die pure emotie in de stem van Adams erg mooi, kan me voorstellen dat dat live enorm veel indruk maakt.

Anoniem zei

Zo gaat er een groot evenement, en krijg je er vier voor terug. Want er is, geloof ik nog iets jazzies ergens in Den Haag.
Je hebt mij nu aangespoord om volgend jaar ook maar eens langs te komen (want ik mis DH wel op North Sea)!

Anoniem zei

Da's nou inderdaad weer even heel andere koek dan een beginnend Brits rockbandje! Maar wat je zegt over artiesten die live beter klinken dan op plaat: op zich zegt dat vaak héél veel over de artiest, als dat zo is. Zijn er inderdaad niet heel veel die dat voor mekaar krijgen. Ook al is live de beleving vaak wel een stuk beter te voelen.

Anoniem zei

Leuk! Hoe waren de andere optredens?

Anoniem zei

Geweldige stem. Klinkt allemaal erg knus en intiem. Ik heb altijd wat moeite met die massale optredens.

T. zei

@ V@nm@n: ze hebben ook echt spijt hier in Den Haag, vandaar dat compensatiegedrag.

@ She: het is een waanzinnige artieste. Een echte fan ben ik niet van haar, maar zo'n optreden laat je niet koud.

@ Mink: moet je zeker doen! Er is genoeg te beleven in Den Haag ook al is NSJ er niet meer.

@ Neilz: ja live is beter te voelen, in positieve en in negatieve zin. Als de performer dat positieve gevoel op het publiek weet over te brengen vind ik dat een fantastische prestatie.

@ Hette: de andere optredens waren ook goed, maar hebben me niet zo geraakt als het optreden van Oleta Adams. Hoewel ik ook echt onder de indruk was van de New York City voices.

@ Sally: dat kan ik me voorstellen. Dit ging overigens prima. Oleta was uitstekend te zien. Maar als ze in Ahoy had gestaan en we haar alleen op een videoscherm hadden gezien, dan had ik dat erg jammer gevonden.